De geschiedenis van ‘t Stoepje
Geplaatst op: 05 sep 2022

De geschiedenis van ‘t Stoepje

Anno 2022 is Bakkerij ’t Stoepje de bekendste en grootste leverancier van brood, koek en banket in Nederland. Je vindt ’t Stoepje op meer dan 600 Nederlandse markten. Het is moeilijk te geloven dat dit succesverhaal ooit begon bij een kleine bakkerij in Spakenburg! Jan de Graaf (65), die Bakkerij ’t Stoepje in 1979 oprichtte en inmiddels met pensioen is, was er al die tijd bij. Hij vertelt hoe ’t Stoepje uitgroeide tot de grootste marktbakker van Nederland. 

Hoe rolde jij de wereld van brood, koek en banket in?

“Ik was kind aan huis in de bakkerij van mijn grootvader, Bakkerij De Graaf in Spakenburg. Op mijn twaalfde mocht ik voor het eerst mee naar de markt. Ik vond het meteen fantastisch! Toen ik in 1972 van school kwam, ging ik vijf dagen per week met producten van de bakkerij naar de markt. 

Die bakkerij was inmiddels overgenomen door een grote partij, dus ik verkocht in eerste instantie alleen producten die ook in de supermarkt lagen. Tot ik in 1979 Bakkerij Peter Duijst kon overnemen. In de volksmond werd deze bakkerij '’t Stoepje' genoemd, vanwege de treden voor de ingang. Die naam hebben we gehouden. Vonden we leuk, er waren al genoeg De Graaf-bakkerijen.”             
Wat veranderde er toen je Bakkerij ’t Stoepje overnam?
“We creëerden direct specifieke specialiteiten. Die deden het erg goed in de verkoop. Dat deed in Spakenburg al snel de ronde. Het stikt daar van de marktkooplui, en die waren erg geïnteresseerd. We kregen steeds meer klanten die onze specialiteiten wilden kopen. 

Binnen een jaar openden we een tweede bakkerij, zodat we meer producten konden maken. Steeds meer marktkooplui haalden hun producten bij ons. Het logo van onze winkel, in de huiskleuren geel en zwart, kwam ook op de verpakkingen van onze producten, en later ook in reclame-uitingen en op de vrachtwagens. Stapje voor stapje werd het een franchiseformule.”

Had je verwacht dat je onderneming zo groot zou worden?

“Nee, absoluut niet. Ik onderschatte dat, en dat deed iedereen. Dat is ook een van de redenen dat we zo groot zijn geworden, denk ik. We zijn altijd heel low profile geweest. Dat kwam mede door de naam, iedereen dacht dat het een familiebedrijfje was. 

Ik koop mijn brood bijvoorbeeld bij ’t Stoepje in Wormerveer. Dat klinkt niet bepaald als een grote supermarkt of een multinational. De concurrentie gaf ons geen aandacht, zo konden we makkelijk doorgroeien. Ons marktaandeel komt uit elk klein hoekje van Nederland. Als je al die kleine beetjes bij elkaar optelt, is het enorm.”

Hoe verklaar je het succes van ’t Stoepje?

“Ik denk dat het komt door de herkenning, en het een-op-eencontact. De marktkoopman staat bijvoorbeeld één keer per week in Boekel, maar hij herkent jou. Hij vindt het leuk om een praatje te maken. Over het weer, over je nieuwe kapsel, over je dochter die al zo groot wordt. Kom je een week later terug, dan gaat het gesprek weer verder. Dat heb je in de Albert Heijn niet, soms moet je al blij zijn als de caissière iets zegt. Ondanks de grootte heeft ’t Stoepje altijd het familiegevoel gehouden. Wij zijn de marktbakker in Soest, Coevorden, Vught en Oudewater. Niet de keten uit Spakenburg.
                    
Dat persoonlijke contact zorgt er ook voor dat het assortiment van ’t Stoepje altijd up-to-date is.
De marktkoopman spreekt zijn klanten elke dag op de markt. Aan het eind van de dag komt hij terug in de bakkerij in Spakenburg en deelt hij zijn ervaringen en bevindingen. Dan wordt duidelijk of een Krentenbrood te groot of te klein is, of dat een product te nat of te droog is. Zo wordt er eigenlijk elke dag marktonderzoek gedaan.” 

Hoe kijk je naar de toekomst van ’t Stoepje?

“Ik zie de toekomst zeer rooskleurig tegemoet. Uiteraard vind ik het leuk om mee te denken en te adviseren, maar sturen doe ik niet meer. Dat hoeft ook niet, degenen die het bedrijf nu aansturen doen het hartstikke goed. Iedere generatie doet het anders. Ik vind het een hele goede zaak dat er momenteel weer veel oog is voor de markt. In iedere uithoek van de wereld gaan mensen naar de markt. Arm en rijk. De markt is de basis van alles, en dat zal ook zo blijven. Ik ben dus heel enthousiast over de toekomst.” 

Meer weten over hoe ’t Stoepje is ontstaan? Bekijk dan ook onze historie in een minuut.
 

 

 

Meer nieuws

Weet jij al met welke lekkernijen je je moeder gaat verwennen?

Geplaatst op: 04 mei 2021

Weet jij al met welke lekkernijen je je moeder gaat verwennen?

Verwen jouw moeder! Moederdag is dé dag dat alle moeders in het zonnetje gezet worden!

Maak een feestje van jouw Paastafel!

Geplaatst op: 12 maart 2023

Maak een feestje van jouw Paastafel!

Bij ’t Stoepje maken we er deze Pasen weer echt een feestje van. We hebben speciaal voor jou een uitgebreid assortiment aan Paaslekkernijen samengesteld

De oranje tompouce!

Geplaatst op: 20 april 2020

De oranje tompouce!

Wat mag er niet ontbreken op Koningsdag? Juist, de oranje tompouce! De tompouce is niet alleen in Nederland een favoriet, ook in onze buurlanden zijn ze bekend met deze heerlijke tompouce.

Verras jouw stoere, lieve, grappige vader

Geplaatst op: 13 juni 2022

Verras jouw stoere, lieve, grappige vader

Het is bijna Vaderdag! Jouw stoere, lieve, grappige vader verdient natuurlijk wat extra liefde. Is jouw vader een echte grillguru en staat hij het liefst buiten achter zijn BBQ

Een kijkje in de bakkerij van ’t Stoepje

Geplaatst op: 10 februari 2022

Een kijkje in de bakkerij van ’t Stoepje

Een kijkje in de bakkerij van t Stoepje? Bij ’t Stoepje maken we onze producten dagelijks vers en met de hand, in één van de twee eigen bakkerijen in Spakenburg.

Volkoren, goed tot in je vezels!

Geplaatst op: 04 november 2022

Volkoren, goed tot in je vezels!

’t Stoepje heeft de handen ineen geslagen met het Nationaal Schoolontbijt om samen kinderen ervan bewust te maken dat een goed ontbijt belangrijk is. Om deze reden sponsoren wij de komende drie jaar aan het Nationaal Schoolontbijt het brood.

Stoepje bakker Luc is altijd in voor een geintje

Geplaatst op: 08 maart 2022

Stoepje bakker Luc is altijd in voor een geintje

Met zijn 23 jaren jong, is marktondernemer Luc Post de op één na jongste ’t Stoepje-ondernemer. Op zijn twaalfde begon hij als inpakmedewerker waarbij hij in ruil voor werkzaamheden brood kreeg voor thuis.

8 vragen aan productontwikkelaar Mike Onasse

Geplaatst op: 20 februari 2023

8 vragen aan productontwikkelaar Mike Onasse

Mike is productontwikkelaar bij ’t Stoepje. Dat wil zeggen dat hij ingrediënten en grondstoffen keurt, producten verbetert en nieuwe koeken, gebak en broden ontwikkelt.

Bakkerij 't Soepje EK Actie

Geplaatst op: 21 mei 2021

Bakkerij 't Soepje EK Actie

Win 1 jaar lang gratis brood of andere leuke prijzen met de EK actie van Bakkerij t Stoepje

NIEUW! Roze, romig en zoet: de Roze Roomcroissant

Geplaatst op: 24 oktober 2023

NIEUW! Roze, romig en zoet: de Roze Roomcroissant

Deze verrukkelijke traktatie is als een liefdevolle omhelzing tussen een croissant en een tompouce. De Roze Roomcroissant van ‘t Stoepje is lekker zacht en romig met witte chocolade en zoete gele room.

Proef onze nieuwe, smaakvolle Focaccia Kip Pesto!

Geplaatst op: 28 januari 2021

Proef onze nieuwe, smaakvolle Focaccia Kip Pesto!

Ben jij een echte focaccia fan en houd jij van de combinatie kip met pesto? Dan hebben wij een nieuwe traktatie voor jou. Onze Focaccia Kip Pesto!

Sportmik met groenten van Bakkerij 't Stoepje

Geplaatst op: 02 juni 2020

Sportmik met groenten van Bakkerij 't Stoepje

In februari hebben wij dit product al een kleine introductie gegeven, maar vanaf nu is hij echt te koop bij ’t Stoepje. Nieuwsgierig? Lees meer.

Heb jij al gesmuld van onze smulbollen?

Geplaatst op: 04 juli 2019

Heb jij al gesmuld van onze smulbollen?

Deze bol op basis van volkorenmeel is dé gezonde vervanger van een krentenbol. Makkelijk om voor het sporten mee te grijpen of als variatie tijdens de lunch. Omdat het bolletje gemaakt is op basis van volkorenmeel is het een bron van vezels.

Winnaar van de Foodservice Award

Geplaatst op: 02 februari 2021

Winnaar van de Foodservice Award

Wij zijn voor de tweede keer de trotse winnaar van de Foodservice Award! Dankzij al onze fans. Bedankt voor het stemmen!

NIEUW! Oathie Haver Crackers en Mueslibollen

Geplaatst op: 22 januari 2021

NIEUW! Oathie Haver Crackers en Mueslibollen

Op zoek naar een ‘lichte’ en gezonde snack die ook nog eens een lekkere bite heeft? Dan hebben wij die voor jou gevonden!

Met deze zoetigheden maak jij van jouw Paasweekend echt een feestje!

Geplaatst op: 05 april 2022

Met deze zoetigheden maak jij van jouw Paasweekend echt een feestje!

Elke dag is een feestje, maar met Pasen helemaal! En wat hoort er bij een feestje? Juist, zoetigheid. Bij ‘t Stoepje hebben we veel Paaslekkers, voor op de Paastafel of als tussendoortje!

Moederdag toppers

Geplaatst op: 23 april 2021

Moederdag toppers

Wil je meer inspiratie om je moeder even goed te verwennen? Wij hebben de lekkerste Moederdag producten voor je op een rijtje gezet.

Verdient jouw moeder het ook om verwend te worden?

Geplaatst op: 01 mei 2020

Verdient jouw moeder het ook om verwend te worden?

Moederdag is de dag dat alle moeders eens even goed in het zonnetje gezet mogen worden. Dit jaar verdienen zij het nog meer!

Ontdek onze 5 eiwittoppers

Geplaatst op: 28 januari 2025

Ontdek onze 5 eiwittoppers

Speciaal voor de liefhebbers van een gezond en gebalanceerd eetpatroon hebben we een selectie samengesteld van onze vijf eiwitrijke toppers.

5 weetjes over onze Roomboter Gevulde Koek

Geplaatst op: 08 april 2022

5 weetjes over onze Roomboter Gevulde Koek

De Roomboter Gevulde Koek van Bakkerij 't Stoepje wordt op een ambachtelijke wijze gemaakt en dat proef je meteen. Licht krokant vanbuiten en boordevol smeuïge banketspijs vanbinnen is deze klassieker een favoriet van jong en oud.