Stoepje bakker Luc is altijd in voor een geintje
Met zijn 23 jaren jong, is marktondernemer Luc Post de op één na jongste ’t Stoepje-ondernemer. Op zijn twaalfde begon hij als inpakmedewerker waarbij hij in ruil voor werkzaamheden brood kreeg voor thuis. Op zijn zestiende startte hij het werken-leren-traject bij collega Bert Kroesen. In 2018 begon hij voor zichzelf. Inmiddels draait hij in zes dagen per week, negen markten weg in het noorden des lands.
“Op mijn vijftiende liep ik achter de schermen mee bij een ambachtelijke bakkerij. Daar heb ik ontzettend veel over brood en banket geleerd. Maar de sfeer is niet te vergelijken met die van de markt. Ik stond daar de hele dag met dezelfde collega’s om me heen. Ook gezellig, maar achter de kraam heb je zoveel meer diversiteit. Ik zie vandaag in een middagje zo’n 400 klanten. Heerlijk! Mijn collega’s spreek ik op de terugreis wel weer.
In voor een geintje
De markt is laagdrempelig. Je creëert gemakkelijk een persoonlijke band met klanten en de meeste staan wel open voor een geintje. Laatst betaalde een klant met een briefje van vijftig euro, in plaats van dat ik haar wisselgeld gaf zei ik: 'oh laat de rest maar zitten'. Die mevrouw keek even vreemd op en barstte vervolgens in lachen uit. Zoiets hoef je in de supermarkt niet te proberen.
Bestellen via WhatsApp
Ik ben slecht in namen. Maar ik koppel gezichten aan producten. Hetzelfde geldt voor mijn vaste kracht Marius. Wij kunnen de bestelling bij wijze van spreken al klaarzetten als we de klant aan zien komen wandelen. Daarvoor hoeven we niet eens met elkaar te praten, Marius en ik weten precies wat we aan elkaar hebben. Tegenwoordig kunnen klanten ook vooraf via WhatsApp bij ons bestellen. Dan weten ze zeker dat hun favoriete producten er zijn en staat de tas vast klaar. Dat maakt de drempel om naar de markt te komen nog lager.
Boodschappen op de markt
Sinds mijn vriendin en ik samenwonen, haal ik het merendeel van onze boodschappen op de markt. Zo hoef ik nog maar eens in de twee weken naar de supermarkt. En ik heb nog versere producten ook! Wij komen rond van drie tientjes per week en dat is inclusief zalm, kaas, nootjes en alle luxe gekkigheden die je kunt bedenken. Die haal ik tegen een mooi prijsje bij mijn collega-marktondernemers. Zij krijgen dan weer brood met korting. Zo bouw je leuke relaties met elkaar op.”
Benieuwd naar Luc Post? Je treft hem en zijn collega’s op de markten in Kampen, Ommen, Zwolle Zuid, Dedemsvaart, Lemmer, Olst, Leeuwarden en Hoogeveen. Lees meer op stoepjebakkerluc.nl