De geschiedenis van ‘t Stoepje
Geplaatst op: 05 sep. 2022

De geschiedenis van ‘t Stoepje

Anno 2022 is Bakkerij ’t Stoepje de bekendste en grootste leverancier van brood, koek en banket in Nederland. Je vindt ’t Stoepje op meer dan 600 Nederlandse markten. Het is moeilijk te geloven dat dit succesverhaal ooit begon bij een kleine bakkerij in Spakenburg! Jan de Graaf (65), die Bakkerij ’t Stoepje in 1979 oprichtte en inmiddels met pensioen is, was er al die tijd bij. Hij vertelt hoe ’t Stoepje uitgroeide tot de grootste marktbakker van Nederland. 

Hoe rolde jij de wereld van brood, koek en banket in?

“Ik was kind aan huis in de bakkerij van mijn grootvader, Bakkerij De Graaf in Spakenburg. Op mijn twaalfde mocht ik voor het eerst mee naar de markt. Ik vond het meteen fantastisch! Toen ik in 1972 van school kwam, ging ik vijf dagen per week met producten van de bakkerij naar de markt. 

Die bakkerij was inmiddels overgenomen door een grote partij, dus ik verkocht in eerste instantie alleen producten die ook in de supermarkt lagen. Tot ik in 1979 Bakkerij Peter Duijst kon overnemen. In de volksmond werd deze bakkerij '’t Stoepje' genoemd, vanwege de treden voor de ingang. Die naam hebben we gehouden. Vonden we leuk, er waren al genoeg De Graaf-bakkerijen.”             
Wat veranderde er toen je Bakkerij ’t Stoepje overnam?
“We creëerden direct specifieke specialiteiten. Die deden het erg goed in de verkoop. Dat deed in Spakenburg al snel de ronde. Het stikt daar van de marktkooplui, en die waren erg geïnteresseerd. We kregen steeds meer klanten die onze specialiteiten wilden kopen. 

Binnen een jaar openden we een tweede bakkerij, zodat we meer producten konden maken. Steeds meer marktkooplui haalden hun producten bij ons. Het logo van onze winkel, in de huiskleuren geel en zwart, kwam ook op de verpakkingen van onze producten, en later ook in reclame-uitingen en op de vrachtwagens. Stapje voor stapje werd het een franchiseformule.”

Had je verwacht dat je onderneming zo groot zou worden?

“Nee, absoluut niet. Ik onderschatte dat, en dat deed iedereen. Dat is ook een van de redenen dat we zo groot zijn geworden, denk ik. We zijn altijd heel low profile geweest. Dat kwam mede door de naam, iedereen dacht dat het een familiebedrijfje was. 

Ik koop mijn brood bijvoorbeeld bij ’t Stoepje in Wormerveer. Dat klinkt niet bepaald als een grote supermarkt of een multinational. De concurrentie gaf ons geen aandacht, zo konden we makkelijk doorgroeien. Ons marktaandeel komt uit elk klein hoekje van Nederland. Als je al die kleine beetjes bij elkaar optelt, is het enorm.”

Hoe verklaar je het succes van ’t Stoepje?

“Ik denk dat het komt door de herkenning, en het een-op-eencontact. De marktkoopman staat bijvoorbeeld één keer per week in Boekel, maar hij herkent jou. Hij vindt het leuk om een praatje te maken. Over het weer, over je nieuwe kapsel, over je dochter die al zo groot wordt. Kom je een week later terug, dan gaat het gesprek weer verder. Dat heb je in de Albert Heijn niet, soms moet je al blij zijn als de caissière iets zegt. Ondanks de grootte heeft ’t Stoepje altijd het familiegevoel gehouden. Wij zijn de marktbakker in Soest, Coevorden, Vught en Oudewater. Niet de keten uit Spakenburg.
                    
Dat persoonlijke contact zorgt er ook voor dat het assortiment van ’t Stoepje altijd up-to-date is.
De marktkoopman spreekt zijn klanten elke dag op de markt. Aan het eind van de dag komt hij terug in de bakkerij in Spakenburg en deelt hij zijn ervaringen en bevindingen. Dan wordt duidelijk of een Krentenbrood te groot of te klein is, of dat een product te nat of te droog is. Zo wordt er eigenlijk elke dag marktonderzoek gedaan.” 

Hoe kijk je naar de toekomst van ’t Stoepje?

“Ik zie de toekomst zeer rooskleurig tegemoet. Uiteraard vind ik het leuk om mee te denken en te adviseren, maar sturen doe ik niet meer. Dat hoeft ook niet, degenen die het bedrijf nu aansturen doen het hartstikke goed. Iedere generatie doet het anders. Ik vind het een hele goede zaak dat er momenteel weer veel oog is voor de markt. In iedere uithoek van de wereld gaan mensen naar de markt. Arm en rijk. De markt is de basis van alles, en dat zal ook zo blijven. Ik ben dus heel enthousiast over de toekomst.” 

Meer weten over hoe ’t Stoepje is ontstaan? Bekijk dan ook onze historie in een minuut.
 

 

 

Meer nieuws

Oathie Haver Crackers Chocolade

Geplaatst op: 19 januari 2023

Oathie Haver Crackers Chocolade

Ben jij fan van onze lekkere Haver Crackers? Dan hebben wij de ultieme quilty pleasure voor jouw gevonden die ook nog eens verantwoord is.

Lekker sparen voor mooie producten

Geplaatst op: 16 februari 2022

Lekker sparen voor mooie producten

Bij Bakkerij ‘t Stoepje spaar je bij iedere aankoop voor prachtige cadeaus. Bijvoorbeeld voor onze heerlijke producten, mooi keukenapparatuur of voor onze Stoepje waardebonnen.

De Focaccia Caprese

Geplaatst op: 07 januari 2021

De Focaccia Caprese

Heb je ze al geproefd? De lekkerste Focaccia Caprese? Een typisch Italiaans platbrood: focaccia. Het is een rechthoekig luxebrood dat heerlijk op smaak is gebracht.

Bakkerij 't Stoepje verlengt contract als shirtsponsor

Geplaatst op: 12 mei 2021

Bakkerij 't Stoepje verlengt contract als shirtsponsor

Bakkerij 't Stoepje verlengt contract als shirtsponsor van SV Spakenburg.

Bakkerij ‘t Stoepje bakt de grootste Haverkoek van Nederland voor Missie 538

Geplaatst op: 23 december 2021

Bakkerij ‘t Stoepje bakt de grootste Haverkoek van Nederland voor Missie 538

Deze week werd vanuit Missie 538 de vraag aan luisterend Nederland gesteld: welke bakker kan de grootste koek van Nederland bakken? Hier ging direct een belletje rinkelen bij onze bakker, Mike Onasse.

5 weetjes over onze Roomboter Super Rozijnenbol

Geplaatst op: 13 februari 2023

5 weetjes over onze Roomboter Super Rozijnenbol

De lekkerste rozijnenbollen van Nederland zijn de Roomboter Super Rozijnenbollen van ’t Stoepje! Extra groot, gevuld met lekker veel rozijnen en met liefde gemaakt door onze bakkers

Maak kennis met powerkoppel Aart en Evelien de Graaf

Geplaatst op: 05 juli 2022

Maak kennis met powerkoppel Aart en Evelien de Graaf

Maak kennis met powerkoppel Aart en Evelien de Graaf van Bakkerij 't Stoepje

Onze nieuwe Paas producten

Geplaatst op: 05 maart 2021

Onze nieuwe Paas producten

Pasen staat weer voor de deur. Dat betekent dat we bij Bakkerij ‘t Stoepje weer de lekkerste producten voor jou klaar hebben liggen.

Moederdag toppers

Geplaatst op: 23 april 2021

Moederdag toppers

Wil je meer inspiratie om je moeder even goed te verwennen? Wij hebben de lekkerste Moederdag producten voor je op een rijtje gezet.

Nieuw bij ’t Stoepje!

Geplaatst op: 14 maart 2023

Nieuw bij ’t Stoepje!

Heb jij al leuke plannen met Pasen? Een gezellig Paas ontbijt, Paas brunch of Paas diner met familie of vrienden? ’t Stoepje heeft nieuwe favorieten om jouw Paastafel compleet te maken.

De Stoepje favorieten!

Geplaatst op: 08 mei 2020

De Stoepje favorieten!

Soms is het lastig om een keuze te maken tussen onze lekkere producten. We lichten de 5 populairste en best verkochte producten van ’t Stoepje uit om jullie wat inspiratie te geven

Ken jij al onze heerlijke slofjes al?

Geplaatst op: 19 augustus 2021

Ken jij al onze heerlijke slofjes al?

Wist jij dat Bakkerij 't Stoepje veel verschillende smaken slofjes heeft? Die heb je vast nog niet allemaal geproefd!

Met deze zoetigheden maak jij van jouw Paasweekend echt een feestje!

Geplaatst op: 05 april 2022

Met deze zoetigheden maak jij van jouw Paasweekend echt een feestje!

Elke dag is een feestje, maar met Pasen helemaal! En wat hoort er bij een feestje? Juist, zoetigheid. Bij ‘t Stoepje hebben we veel Paaslekkers, voor op de Paastafel of als tussendoortje!

Hoe werkt sparen met Piggy bij ’t Stoepje?

Geplaatst op: 19 augustus 2022

Hoe werkt sparen met Piggy bij ’t Stoepje?

Voorheen spaarde je bij ons altijd met onze spaarkaarten en zegels maar zoals je weet zijn we nu over op het digitale spaarsysteem: Piggy. We leggen jou graag uit hoe het sparen via Piggy in zijn werk gaat.

Een Gelukkig Nieuwjaar

Geplaatst op: 22 december 2018

Een Gelukkig Nieuwjaar

Ook op de laatste dagen van 2018 mag je Bakkerij ’t Stoepje absoluut niet voorbij lopen. Want die perfecte Oudejaarsavond wordt net een beetje feestelijker met onze heerlijke oliebollen en appelbeignets.

Deze tas is SPECTACULAAS!

Geplaatst op: 21 september 2020

Deze tas is SPECTACULAAS!

Deze tas is SPECTACULAAS! Bekijk de rijk gevulde speculaas tas van 't Stoepje

De beste volkoren bakker van Nederland heeft een nieuw volkoren product!

Geplaatst op: 16 juni 2019

De beste volkoren bakker van Nederland heeft een nieuw volkoren product!

Onze volkorenbollen zijn een lekkere variatie op volkorenbrood. Deze bollen zijn gemaakt van voedzaam 100% volkorenmeel, wat een belangrijke bron van vezels en eiwitten is die goed voor je lichaam zijn.

Sportmik met groenten van Bakkerij 't Stoepje

Geplaatst op: 02 juni 2020

Sportmik met groenten van Bakkerij 't Stoepje

In februari hebben wij dit product al een kleine introductie gegeven, maar vanaf nu is hij echt te koop bij ’t Stoepje. Nieuwsgierig? Lees meer.

Winnaar van de Foodservice Award

Geplaatst op: 02 februari 2021

Winnaar van de Foodservice Award

Wij zijn voor de tweede keer de trotse winnaar van de Foodservice Award! Dankzij al onze fans. Bedankt voor het stemmen!

All I want for Christmas is..

Geplaatst op: 05 december 2022

All I want for Christmas is..

Heel veel lekkers van ‘t Stoepje! En dat hebben we. Ook dit jaar hebben wij speciaal voor jou een heerlijk kerstassortiment samengesteld.