De geschiedenis van ‘t Stoepje
Geplaatst op: 05 sep. 2022

De geschiedenis van ‘t Stoepje

Anno 2022 is Bakkerij ’t Stoepje de bekendste en grootste leverancier van brood, koek en banket in Nederland. Je vindt ’t Stoepje op meer dan 600 Nederlandse markten. Het is moeilijk te geloven dat dit succesverhaal ooit begon bij een kleine bakkerij in Spakenburg! Jan de Graaf (65), die Bakkerij ’t Stoepje in 1979 oprichtte en inmiddels met pensioen is, was er al die tijd bij. Hij vertelt hoe ’t Stoepje uitgroeide tot de grootste marktbakker van Nederland. 

Hoe rolde jij de wereld van brood, koek en banket in?

“Ik was kind aan huis in de bakkerij van mijn grootvader, Bakkerij De Graaf in Spakenburg. Op mijn twaalfde mocht ik voor het eerst mee naar de markt. Ik vond het meteen fantastisch! Toen ik in 1972 van school kwam, ging ik vijf dagen per week met producten van de bakkerij naar de markt. 

Die bakkerij was inmiddels overgenomen door een grote partij, dus ik verkocht in eerste instantie alleen producten die ook in de supermarkt lagen. Tot ik in 1979 Bakkerij Peter Duijst kon overnemen. In de volksmond werd deze bakkerij '’t Stoepje' genoemd, vanwege de treden voor de ingang. Die naam hebben we gehouden. Vonden we leuk, er waren al genoeg De Graaf-bakkerijen.”             
Wat veranderde er toen je Bakkerij ’t Stoepje overnam?
“We creëerden direct specifieke specialiteiten. Die deden het erg goed in de verkoop. Dat deed in Spakenburg al snel de ronde. Het stikt daar van de marktkooplui, en die waren erg geïnteresseerd. We kregen steeds meer klanten die onze specialiteiten wilden kopen. 

Binnen een jaar openden we een tweede bakkerij, zodat we meer producten konden maken. Steeds meer marktkooplui haalden hun producten bij ons. Het logo van onze winkel, in de huiskleuren geel en zwart, kwam ook op de verpakkingen van onze producten, en later ook in reclame-uitingen en op de vrachtwagens. Stapje voor stapje werd het een franchiseformule.”

Had je verwacht dat je onderneming zo groot zou worden?

“Nee, absoluut niet. Ik onderschatte dat, en dat deed iedereen. Dat is ook een van de redenen dat we zo groot zijn geworden, denk ik. We zijn altijd heel low profile geweest. Dat kwam mede door de naam, iedereen dacht dat het een familiebedrijfje was. 

Ik koop mijn brood bijvoorbeeld bij ’t Stoepje in Wormerveer. Dat klinkt niet bepaald als een grote supermarkt of een multinational. De concurrentie gaf ons geen aandacht, zo konden we makkelijk doorgroeien. Ons marktaandeel komt uit elk klein hoekje van Nederland. Als je al die kleine beetjes bij elkaar optelt, is het enorm.”

Hoe verklaar je het succes van ’t Stoepje?

“Ik denk dat het komt door de herkenning, en het een-op-eencontact. De marktkoopman staat bijvoorbeeld één keer per week in Boekel, maar hij herkent jou. Hij vindt het leuk om een praatje te maken. Over het weer, over je nieuwe kapsel, over je dochter die al zo groot wordt. Kom je een week later terug, dan gaat het gesprek weer verder. Dat heb je in de Albert Heijn niet, soms moet je al blij zijn als de caissière iets zegt. Ondanks de grootte heeft ’t Stoepje altijd het familiegevoel gehouden. Wij zijn de marktbakker in Soest, Coevorden, Vught en Oudewater. Niet de keten uit Spakenburg.
                    
Dat persoonlijke contact zorgt er ook voor dat het assortiment van ’t Stoepje altijd up-to-date is.
De marktkoopman spreekt zijn klanten elke dag op de markt. Aan het eind van de dag komt hij terug in de bakkerij in Spakenburg en deelt hij zijn ervaringen en bevindingen. Dan wordt duidelijk of een Krentenbrood te groot of te klein is, of dat een product te nat of te droog is. Zo wordt er eigenlijk elke dag marktonderzoek gedaan.” 

Hoe kijk je naar de toekomst van ’t Stoepje?

“Ik zie de toekomst zeer rooskleurig tegemoet. Uiteraard vind ik het leuk om mee te denken en te adviseren, maar sturen doe ik niet meer. Dat hoeft ook niet, degenen die het bedrijf nu aansturen doen het hartstikke goed. Iedere generatie doet het anders. Ik vind het een hele goede zaak dat er momenteel weer veel oog is voor de markt. In iedere uithoek van de wereld gaan mensen naar de markt. Arm en rijk. De markt is de basis van alles, en dat zal ook zo blijven. Ik ben dus heel enthousiast over de toekomst.” 

Meer weten over hoe ’t Stoepje is ontstaan? Bekijk dan ook onze historie in een minuut.
 

 

 

Meer nieuws

Een dag op pad met Jan Koelewijn

Geplaatst op: 01 november 2021

Een dag op pad met Jan Koelewijn

Zo ziet een gemiddelde werkdag eruit voor Stoepje-bakker Jan Koelewijn. Ja, hij staat echt zo vroeg op!

Vitaal tas, gezond het nieuwe jaar in!

Geplaatst op: 30 december 2021

Vitaal tas, gezond het nieuwe jaar in!

Gezond het nieuwe jaar in? Dat kan gemakkelijk met de Vitaal tas van Bakkerij ’t Stoepje.

Verras jouw stoere, lieve, grappige vader

Geplaatst op: 13 juni 2022

Verras jouw stoere, lieve, grappige vader

Het is bijna Vaderdag! Jouw stoere, lieve, grappige vader verdient natuurlijk wat extra liefde. Is jouw vader een echte grillguru en staat hij het liefst buiten achter zijn BBQ

Kerst, het moment om even echt te genieten!

Geplaatst op: 09 december 2021

Kerst, het moment om even echt te genieten!

Genieten met Kerst? Dat kan gemakkelijk met ons overheerlijke kerstassortiment!

Deze tas is SPECTACULAAS!

Geplaatst op: 21 september 2020

Deze tas is SPECTACULAAS!

Deze tas is SPECTACULAAS! Bekijk de rijk gevulde speculaas tas van 't Stoepje

Hoe werkt sparen met Piggy bij ’t Stoepje?

Geplaatst op: 19 augustus 2022

Hoe werkt sparen met Piggy bij ’t Stoepje?

Voorheen spaarde je bij ons altijd met onze spaarkaarten en zegels maar zoals je weet zijn we nu over op het digitale spaarsysteem: Piggy. We leggen jou graag uit hoe het sparen via Piggy in zijn werk gaat.

De lekkerste kerstproducten van Bakkerij 't Stoepje

Geplaatst op: 04 december 2020

De lekkerste kerstproducten van Bakkerij 't Stoepje

Bij kerst horen natuurlijk de lekkerste producten. Daarom hebben wij dit jaar weer met zorg ons kerstassortiment uitgekozen.

Met deze zoetigheden maak jij van jouw Paasweekend echt een feestje!

Geplaatst op: 05 april 2022

Met deze zoetigheden maak jij van jouw Paasweekend echt een feestje!

Elke dag is een feestje, maar met Pasen helemaal! En wat hoort er bij een feestje? Juist, zoetigheid. Bij ‘t Stoepje hebben we veel Paaslekkers, voor op de Paastafel of als tussendoortje!

Lever onze kleurplaat in voor een lekkere, gezonde verrassing

Geplaatst op: 04 november 2022

Lever onze kleurplaat in voor een lekkere, gezonde verrassing

In het lesmateriaal van het Nationaal Schoolontbijt vinden de scholen een leuke kleurplaat van ’t Stoepje. Maar hoe leuk is het om thuis creatief aan de slag te gaan met de ’t Stoepje kleurplaat?

De Woepie van ’t Stoepie, ook jouw favoriet?!

Geplaatst op: 16 oktober 2020

De Woepie van ’t Stoepie, ook jouw favoriet?!

De Woepies staan hoog in het favorieten lijstje bij onze fans.

Speculaas, Het lekkerste product van dit seizoen!

Geplaatst op: 22 september 2022

Speculaas, Het lekkerste product van dit seizoen!

Bij ’t Stoepje hebben we een ruim assortiment met lekkere speculaas producten. Heerlijk voor tijdens een echte herfstdag. 

NIEUW! Oathie Haver Crackers en Mueslibollen

Geplaatst op: 22 januari 2021

NIEUW! Oathie Haver Crackers en Mueslibollen

Op zoek naar een ‘lichte’ en gezonde snack die ook nog eens een lekkere bite heeft? Dan hebben wij die voor jou gevonden!

Vader, moeder en zoon Koelewijn staan samen op de markt

Geplaatst op: 30 juni 2022

Vader, moeder en zoon Koelewijn staan samen op de markt

Onze marktondernemers Walter, Marja en Patrick Koelewijn zijn niet te missen. Lees hier waarom

Onze nieuwe Paas producten

Geplaatst op: 05 maart 2021

Onze nieuwe Paas producten

Pasen staat weer voor de deur. Dat betekent dat we bij Bakkerij ‘t Stoepje weer de lekkerste producten voor jou klaar hebben liggen.

Proef onze nieuwe, smaakvolle Focaccia Kip Pesto!

Geplaatst op: 28 januari 2021

Proef onze nieuwe, smaakvolle Focaccia Kip Pesto!

Ben jij een echte focaccia fan en houd jij van de combinatie kip met pesto? Dan hebben wij een nieuwe traktatie voor jou. Onze Focaccia Kip Pesto!

De lente is officieel begonnen!

Geplaatst op: 29 maart 2019

De lente is officieel begonnen!

We trappen het seizoen af met onze heerlijke lentetas. Pak je voordeel en proef onze Stoepje-toppers. De lentetas is héél handig en lekker voor de paasdagen...

Winnaar van de Foodservice Award

Geplaatst op: 02 februari 2021

Winnaar van de Foodservice Award

Wij zijn voor de tweede keer de trotse winnaar van de Foodservice Award! Dankzij al onze fans. Bedankt voor het stemmen!

Waarom is volkoren een gezonde keuze?

Geplaatst op: 21 april 2022

Waarom is volkoren een gezonde keuze?

We weten allemaal dat volkoren de meest gezonde keuze is, maar waarom is dit nou eigenlijk zo? Lees hieronder waarom je het best voor een volkorenbrood kunt gaan.

Vier oranje met ’t Stoepje!

Geplaatst op: 20 april 2021

Vier oranje met ’t Stoepje!

Het is bijna Koningsdag. Oftewel: smullen van de lekkerste oranje producten. Wij staan deze week weer vol enthousiasme voor je klaar met een uitgebreid assortiment!

Stoepje bakker Luc is altijd in voor een geintje

Geplaatst op: 08 maart 2022

Stoepje bakker Luc is altijd in voor een geintje

Met zijn 23 jaren jong, is marktondernemer Luc Post de op één na jongste ’t Stoepje-ondernemer. Op zijn twaalfde begon hij als inpakmedewerker waarbij hij in ruil voor werkzaamheden brood kreeg voor thuis.