De geschiedenis van ‘t Stoepje
Geplaatst op: 05 sep 2022

De geschiedenis van ‘t Stoepje

Anno 2022 is Bakkerij ’t Stoepje de bekendste en grootste leverancier van brood, koek en banket in Nederland. Je vindt ’t Stoepje op meer dan 600 Nederlandse markten. Het is moeilijk te geloven dat dit succesverhaal ooit begon bij een kleine bakkerij in Spakenburg! Jan de Graaf (65), die Bakkerij ’t Stoepje in 1979 oprichtte en inmiddels met pensioen is, was er al die tijd bij. Hij vertelt hoe ’t Stoepje uitgroeide tot de grootste marktbakker van Nederland. 

Hoe rolde jij de wereld van brood, koek en banket in?

“Ik was kind aan huis in de bakkerij van mijn grootvader, Bakkerij De Graaf in Spakenburg. Op mijn twaalfde mocht ik voor het eerst mee naar de markt. Ik vond het meteen fantastisch! Toen ik in 1972 van school kwam, ging ik vijf dagen per week met producten van de bakkerij naar de markt. 

Die bakkerij was inmiddels overgenomen door een grote partij, dus ik verkocht in eerste instantie alleen producten die ook in de supermarkt lagen. Tot ik in 1979 Bakkerij Peter Duijst kon overnemen. In de volksmond werd deze bakkerij '’t Stoepje' genoemd, vanwege de treden voor de ingang. Die naam hebben we gehouden. Vonden we leuk, er waren al genoeg De Graaf-bakkerijen.”             
Wat veranderde er toen je Bakkerij ’t Stoepje overnam?
“We creëerden direct specifieke specialiteiten. Die deden het erg goed in de verkoop. Dat deed in Spakenburg al snel de ronde. Het stikt daar van de marktkooplui, en die waren erg geïnteresseerd. We kregen steeds meer klanten die onze specialiteiten wilden kopen. 

Binnen een jaar openden we een tweede bakkerij, zodat we meer producten konden maken. Steeds meer marktkooplui haalden hun producten bij ons. Het logo van onze winkel, in de huiskleuren geel en zwart, kwam ook op de verpakkingen van onze producten, en later ook in reclame-uitingen en op de vrachtwagens. Stapje voor stapje werd het een franchiseformule.”

Had je verwacht dat je onderneming zo groot zou worden?

“Nee, absoluut niet. Ik onderschatte dat, en dat deed iedereen. Dat is ook een van de redenen dat we zo groot zijn geworden, denk ik. We zijn altijd heel low profile geweest. Dat kwam mede door de naam, iedereen dacht dat het een familiebedrijfje was. 

Ik koop mijn brood bijvoorbeeld bij ’t Stoepje in Wormerveer. Dat klinkt niet bepaald als een grote supermarkt of een multinational. De concurrentie gaf ons geen aandacht, zo konden we makkelijk doorgroeien. Ons marktaandeel komt uit elk klein hoekje van Nederland. Als je al die kleine beetjes bij elkaar optelt, is het enorm.”

Hoe verklaar je het succes van ’t Stoepje?

“Ik denk dat het komt door de herkenning, en het een-op-eencontact. De marktkoopman staat bijvoorbeeld één keer per week in Boekel, maar hij herkent jou. Hij vindt het leuk om een praatje te maken. Over het weer, over je nieuwe kapsel, over je dochter die al zo groot wordt. Kom je een week later terug, dan gaat het gesprek weer verder. Dat heb je in de Albert Heijn niet, soms moet je al blij zijn als de caissière iets zegt. Ondanks de grootte heeft ’t Stoepje altijd het familiegevoel gehouden. Wij zijn de marktbakker in Soest, Coevorden, Vught en Oudewater. Niet de keten uit Spakenburg.
                    
Dat persoonlijke contact zorgt er ook voor dat het assortiment van ’t Stoepje altijd up-to-date is.
De marktkoopman spreekt zijn klanten elke dag op de markt. Aan het eind van de dag komt hij terug in de bakkerij in Spakenburg en deelt hij zijn ervaringen en bevindingen. Dan wordt duidelijk of een Krentenbrood te groot of te klein is, of dat een product te nat of te droog is. Zo wordt er eigenlijk elke dag marktonderzoek gedaan.” 

Hoe kijk je naar de toekomst van ’t Stoepje?

“Ik zie de toekomst zeer rooskleurig tegemoet. Uiteraard vind ik het leuk om mee te denken en te adviseren, maar sturen doe ik niet meer. Dat hoeft ook niet, degenen die het bedrijf nu aansturen doen het hartstikke goed. Iedere generatie doet het anders. Ik vind het een hele goede zaak dat er momenteel weer veel oog is voor de markt. In iedere uithoek van de wereld gaan mensen naar de markt. Arm en rijk. De markt is de basis van alles, en dat zal ook zo blijven. Ik ben dus heel enthousiast over de toekomst.” 

Meer weten over hoe ’t Stoepje is ontstaan? Bekijk dan ook onze historie in een minuut.
 

 

 

Meer nieuws

5 weetjes over onze Roomboter Gevulde Koek

Geplaatst op: 08 april 2022

5 weetjes over onze Roomboter Gevulde Koek

De Roomboter Gevulde Koek van Bakkerij 't Stoepje wordt op een ambachtelijke wijze gemaakt en dat proef je meteen. Licht krokant vanbuiten en boordevol smeuïge banketspijs vanbinnen is deze klassieker een favoriet van jong en oud.

’t Stoepje goes vegan

Geplaatst op: 16 augustus 2022

’t Stoepje goes vegan

Wist je al dat ’t Stoepje naast normaal brood ook een heel ruim assortiment aan vegan producten heeft! Om het je makkelijk te maken zetten we ze allemaal voor je op een rijtje:

Week van het Brood

Geplaatst op: 16 januari 2022

Week van het Brood

Iedereen heeft soms een beetje volkoren nodig. Bij ’t Stoepje maken we het voor jou erg makkelijk, wij hebben namelijk diverse Volkoren broden in ons assortiment. Genoeg keuze!

Waarom is volkoren een gezonde keuze?

Geplaatst op: 02 september 2024

Waarom is volkoren een gezonde keuze?

We weten allemaal dat volkoren de meest gezonde keuze is, maar waarom is dit nou eigenlijk zo? Lees hieronder waarom je het best voor een volkorenbrood kunt gaan.

Welke producten komen er op jouw Kersttafel te staan

Geplaatst op: 15 december 2023

Welke producten komen er op jouw Kersttafel te staan

Met de feestdagen in aantocht komt de geur van versgebakken lekkernijen je tegemoet. Van de lekkerste stollen tot de lekkerste zoete traktaties.

De Woepie van ’t Stoepie, ook jouw favoriet?!

Geplaatst op: 16 oktober 2020

De Woepie van ’t Stoepie, ook jouw favoriet?!

De Woepies staan hoog in het favorieten lijstje bij onze fans.

5 weetjes over ons Slankelijntje

Geplaatst op: 16 februari 2022

5 weetjes over ons Slankelijntje

Het bekendste koolhydraatarme bolletje van Nederland. Het Slankelijntje is goed voor de bloedsuikerspiegel, 100% vegan en nog lekker ook.

Vijf nieuwe smaken op de markt!

Geplaatst op: 17 juli 2025

Vijf nieuwe smaken op de markt!

Onze bakkers hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan het ontwikkelen van een reeks onweerstaanbare smaken. Elke muffin is met liefde gebakken en samengesteld volgens ons ambachtelijke recept

Wij zijn voor het 3e jaar op rij de trotse winnaar!

Geplaatst op: 15 maart 2022

Wij zijn voor het 3e jaar op rij de trotse winnaar!

Wij mochten dit jaar voor de derde keer een prachtige prijs in ontvangst nemen: de Foodservice Award, in de categorie Marktkramen.

Bakkerij 't Stoepje verlengt contract als shirtsponsor

Geplaatst op: 12 mei 2021

Bakkerij 't Stoepje verlengt contract als shirtsponsor

Bakkerij 't Stoepje verlengt contract als shirtsponsor van SV Spakenburg.

Onze herfst toppers!

Geplaatst op: 10 november 2021

Onze herfst toppers!

Herfst it is! Het wordt weer een stuk kouder en de bladeren vallen op de grond. Kortom: de periode van warmte en gezelligheid binnen is weer aangebroken.

Week van het brood

Geplaatst op: 16 januari 2023

Week van het brood

Van 16 t/m 22 januari is het de Week van het Brood. Deze week staat helemaal in het teken van Volkoren. Volkoren is goed voor je.

Deze toppers maken jouw Speculaas feest compleet

Geplaatst op: 27 september 2023

Deze toppers maken jouw Speculaas feest compleet

Is de speculaas tijd ook jouw favoriete seizoen? Die van ons ook! Daarom hebben wij het assortiment aangevuld met drie nieuwe toppers

De ’t Stoepje Speculaastas: een tas vol kruidige gezelligheid 🎁

Geplaatst op: 11 november 2025

De ’t Stoepje Speculaastas: een tas vol kruidige gezelligheid 🎁

Het is weer zover: het speculaasseizoen is begonnen! En wat past daar beter bij dan onze Speculaastas: een tas bomvol lekkernijen die jouw herfst en winter nét wat gezelliger maken.

Ken jij al onze heerlijke slofjes al?

Geplaatst op: 19 augustus 2021

Ken jij al onze heerlijke slofjes al?

Wist jij dat Bakkerij 't Stoepje veel verschillende smaken slofjes heeft? Die heb je vast nog niet allemaal geproefd!

Is en verdient jouw vader het allerbeste

Geplaatst op: 07 juni 2023

Is en verdient jouw vader het allerbeste

Het is weer bijna Vaderdag! Daarom zetten wij speciaal voor jou de allerbeste tips om jouw vader extra in het zonnetje te zetten deze zondag op een rijtje: ☀️

Een overvloed aan liefde met het Moederdag assortiment van 't Stoepje!

Geplaatst op: 29 april 2024

Een overvloed aan liefde met het Moederdag assortiment van 't Stoepje!

Op 12 mei is het Moederdag, een dag vol liefde en waardering voor onze moeders. En zoals elk jaar staan wij weer voor jou klaar met een uitgebreid assortiment aan overheerlijke producten.

Stoepjebakker Niels Koelewijn & zijn klanten

Geplaatst op: 06 april 2022

Stoepjebakker Niels Koelewijn & zijn klanten

Lies hier een leuk interview met 't Stoepje bakker Niels Koelewijn (32) en een aantal van zijn klanten op de markt in Wageningen.

Oranje boven bij ’t Stoepje

Geplaatst op: 17 april 2023

Oranje boven bij ’t Stoepje

Deze week kleuren onze kramen al vast een beetje oranje. Wist je dat De oranje tompouce al sinds 27 april 1967 het Koningsgebak is.

Bakkerij ‘t Stoepje bakt de grootste Haverkoek van Nederland voor Missie 538

Geplaatst op: 23 december 2021

Bakkerij ‘t Stoepje bakt de grootste Haverkoek van Nederland voor Missie 538

Deze week werd vanuit Missie 538 de vraag aan luisterend Nederland gesteld: welke bakker kan de grootste koek van Nederland bakken? Hier ging direct een belletje rinkelen bij onze bakker, Mike Onasse.