De geschiedenis van ‘t Stoepje
Geplaatst op: 05 sep 2022

De geschiedenis van ‘t Stoepje

Anno 2022 is Bakkerij ’t Stoepje de bekendste en grootste leverancier van brood, koek en banket in Nederland. Je vindt ’t Stoepje op meer dan 600 Nederlandse markten. Het is moeilijk te geloven dat dit succesverhaal ooit begon bij een kleine bakkerij in Spakenburg! Jan de Graaf (65), die Bakkerij ’t Stoepje in 1979 oprichtte en inmiddels met pensioen is, was er al die tijd bij. Hij vertelt hoe ’t Stoepje uitgroeide tot de grootste marktbakker van Nederland. 

Hoe rolde jij de wereld van brood, koek en banket in?

“Ik was kind aan huis in de bakkerij van mijn grootvader, Bakkerij De Graaf in Spakenburg. Op mijn twaalfde mocht ik voor het eerst mee naar de markt. Ik vond het meteen fantastisch! Toen ik in 1972 van school kwam, ging ik vijf dagen per week met producten van de bakkerij naar de markt. 

Die bakkerij was inmiddels overgenomen door een grote partij, dus ik verkocht in eerste instantie alleen producten die ook in de supermarkt lagen. Tot ik in 1979 Bakkerij Peter Duijst kon overnemen. In de volksmond werd deze bakkerij '’t Stoepje' genoemd, vanwege de treden voor de ingang. Die naam hebben we gehouden. Vonden we leuk, er waren al genoeg De Graaf-bakkerijen.”             
Wat veranderde er toen je Bakkerij ’t Stoepje overnam?
“We creëerden direct specifieke specialiteiten. Die deden het erg goed in de verkoop. Dat deed in Spakenburg al snel de ronde. Het stikt daar van de marktkooplui, en die waren erg geïnteresseerd. We kregen steeds meer klanten die onze specialiteiten wilden kopen. 

Binnen een jaar openden we een tweede bakkerij, zodat we meer producten konden maken. Steeds meer marktkooplui haalden hun producten bij ons. Het logo van onze winkel, in de huiskleuren geel en zwart, kwam ook op de verpakkingen van onze producten, en later ook in reclame-uitingen en op de vrachtwagens. Stapje voor stapje werd het een franchiseformule.”

Had je verwacht dat je onderneming zo groot zou worden?

“Nee, absoluut niet. Ik onderschatte dat, en dat deed iedereen. Dat is ook een van de redenen dat we zo groot zijn geworden, denk ik. We zijn altijd heel low profile geweest. Dat kwam mede door de naam, iedereen dacht dat het een familiebedrijfje was. 

Ik koop mijn brood bijvoorbeeld bij ’t Stoepje in Wormerveer. Dat klinkt niet bepaald als een grote supermarkt of een multinational. De concurrentie gaf ons geen aandacht, zo konden we makkelijk doorgroeien. Ons marktaandeel komt uit elk klein hoekje van Nederland. Als je al die kleine beetjes bij elkaar optelt, is het enorm.”

Hoe verklaar je het succes van ’t Stoepje?

“Ik denk dat het komt door de herkenning, en het een-op-eencontact. De marktkoopman staat bijvoorbeeld één keer per week in Boekel, maar hij herkent jou. Hij vindt het leuk om een praatje te maken. Over het weer, over je nieuwe kapsel, over je dochter die al zo groot wordt. Kom je een week later terug, dan gaat het gesprek weer verder. Dat heb je in de Albert Heijn niet, soms moet je al blij zijn als de caissière iets zegt. Ondanks de grootte heeft ’t Stoepje altijd het familiegevoel gehouden. Wij zijn de marktbakker in Soest, Coevorden, Vught en Oudewater. Niet de keten uit Spakenburg.
                    
Dat persoonlijke contact zorgt er ook voor dat het assortiment van ’t Stoepje altijd up-to-date is.
De marktkoopman spreekt zijn klanten elke dag op de markt. Aan het eind van de dag komt hij terug in de bakkerij in Spakenburg en deelt hij zijn ervaringen en bevindingen. Dan wordt duidelijk of een Krentenbrood te groot of te klein is, of dat een product te nat of te droog is. Zo wordt er eigenlijk elke dag marktonderzoek gedaan.” 

Hoe kijk je naar de toekomst van ’t Stoepje?

“Ik zie de toekomst zeer rooskleurig tegemoet. Uiteraard vind ik het leuk om mee te denken en te adviseren, maar sturen doe ik niet meer. Dat hoeft ook niet, degenen die het bedrijf nu aansturen doen het hartstikke goed. Iedere generatie doet het anders. Ik vind het een hele goede zaak dat er momenteel weer veel oog is voor de markt. In iedere uithoek van de wereld gaan mensen naar de markt. Arm en rijk. De markt is de basis van alles, en dat zal ook zo blijven. Ik ben dus heel enthousiast over de toekomst.” 

Meer weten over hoe ’t Stoepje is ontstaan? Bekijk dan ook onze historie in een minuut.
 

 

 

Meer nieuws

Onze herfst toppers!

Geplaatst op: 10 november 2021

Onze herfst toppers!

Herfst it is! Het wordt weer een stuk kouder en de bladeren vallen op de grond. Kortom: de periode van warmte en gezelligheid binnen is weer aangebroken.

Speculaas, Het lekkerste product van dit seizoen!

Geplaatst op: 22 september 2022

Speculaas, Het lekkerste product van dit seizoen!

Bij ’t Stoepje hebben we een ruim assortiment met lekkere speculaas producten. Heerlijk voor tijdens een echte herfstdag. 

Maak een feestje van jouw Paastafel!

Geplaatst op: 12 maart 2023

Maak een feestje van jouw Paastafel!

Bij ’t Stoepje maken we er deze Pasen weer echt een feestje van. We hebben speciaal voor jou een uitgebreid assortiment aan Paaslekkernijen samengesteld

Week van het brood

Geplaatst op: 16 januari 2023

Week van het brood

Van 16 t/m 22 januari is het de Week van het Brood. Deze week staat helemaal in het teken van Volkoren. Volkoren is goed voor je.

NIEUW! Het Slankelijntje!

Geplaatst op: 13 augustus 2020

NIEUW! Het Slankelijntje!

Vanaf nu in ons assortiment; het Slankelijntje, een uitbreiding binnen ons vitaal assortiment.

Tips & tricks

Geplaatst op: 16 mei 2022

Tips & tricks

Heb jij een van onze lekkere broden in huis maar heb je er eigenlijk nog wel een vraag over? Hoe lang kan ik dit brood bewaren, op welke temperatuur moet ik hem afbakken of hoe kan ik het brood het best bewaren? Lees meer

Stoepjebakker Niels Koelewijn & zijn klanten

Geplaatst op: 06 april 2022

Stoepjebakker Niels Koelewijn & zijn klanten

Lies hier een leuk interview met 't Stoepje bakker Niels Koelewijn (32) en een aantal van zijn klanten op de markt in Wageningen.

De Stoepje favorieten!

Geplaatst op: 08 mei 2020

De Stoepje favorieten!

Soms is het lastig om een keuze te maken tussen onze lekkere producten. We lichten de 5 populairste en best verkochte producten van ’t Stoepje uit om jullie wat inspiratie te geven

BBQ time met ’t Stoepje!

Geplaatst op: 14 juli 2023

BBQ time met ’t Stoepje!

Ben jij ook zo aan het genieten van de zomer en staat de volgende BBQ al gepland? Dan zijn de lekkerste stokbroden van ’t Stoepje onmisbaar!

Ken jij al onze heerlijke slofjes al?

Geplaatst op: 19 augustus 2021

Ken jij al onze heerlijke slofjes al?

Wist jij dat Bakkerij 't Stoepje veel verschillende smaken slofjes heeft? Die heb je vast nog niet allemaal geproefd!

Lekker sparen voor mooie producten

Geplaatst op: 16 februari 2022

Lekker sparen voor mooie producten

Bij Bakkerij ‘t Stoepje spaar je bij iedere aankoop voor prachtige cadeaus. Bijvoorbeeld voor onze heerlijke producten, mooi keukenapparatuur of voor onze Stoepje waardebonnen.

5 weetjes over onze Sportmik

Geplaatst op: 27 september 2022

5 weetjes over onze Sportmik

Voor bewuste eters is de Sportmik het ideale brood voor ontbijt en lunch. Dit vezelrijke, stevige brood geeft dankzij het hogere percentage eiwitten snel een verzadigd gevoel.

Het is bijna Moederdag!

Geplaatst op: 03 mei 2019

Het is bijna Moederdag!

Voor alle zoete moeders hebben we heerlijke zoete verwen producten meegenomen. Dus plan die koffiedate of het verrassingsontbijt met jou liefste moeder en neem kom je tas vullen bij ’t Stoepje.

Bakkerij ’t Stoepje steunt de collega bakkers in Oeganda

Geplaatst op: 06 oktober 2022

Bakkerij ’t Stoepje steunt de collega bakkers in Oeganda

In de week van 1 tot 8 november gaat de derde editie van de Red Dirt Bakery Tour van start! Onze algemeen directeur (Sjacco Nel) gaat samen met 13 anderen fietsen door Oeganda. Op de mountainbike gaan zij 6 dagen, 60 tot 70 km per dag fietsen voor onze collega bakkers in Oeganda met de stichting Bake for Life.

Nieuw in ons assortiment: Biologische Broden!

Geplaatst op: 12 maart 2019

Nieuw in ons assortiment: Biologische Broden!

Onze biologische broden komen uit onze biologische bakkerij. Daar werken wij iedere dag met de leukste bakkers en de beste kwaliteitbiologische grondstoffen. Als het deeg is gekneed worden de broden met de handen van onze bakkers gevormd en met de hand ingesneden. Hoogwaardige ingrediënten maken het brood helemaal af.

Is en verdient jouw vader het allerbeste

Geplaatst op: 07 juni 2023

Is en verdient jouw vader het allerbeste

Het is weer bijna Vaderdag! Daarom zetten wij speciaal voor jou de allerbeste tips om jouw vader extra in het zonnetje te zetten deze zondag op een rijtje: ☀️

Verras jouw stoere, lieve, grappige vader

Geplaatst op: 13 juni 2022

Verras jouw stoere, lieve, grappige vader

Het is bijna Vaderdag! Jouw stoere, lieve, grappige vader verdient natuurlijk wat extra liefde. Is jouw vader een echte grillguru en staat hij het liefst buiten achter zijn BBQ

Hoe werkt sparen met Piggy bij ’t Stoepje?

Geplaatst op: 19 augustus 2022

Hoe werkt sparen met Piggy bij ’t Stoepje?

Voorheen spaarde je bij ons altijd met onze spaarkaarten en zegels maar zoals je weet zijn we nu over op het digitale spaarsysteem: Piggy. We leggen jou graag uit hoe het sparen via Piggy in zijn werk gaat.

Spaarassortiment aangevuld!

Geplaatst op: 16 juni 2020

Spaarassortiment aangevuld!

Wij hebben ons spaarassortiment voor jullie aangevuld met artikelen die ideaal zijn voor de zomer.

Maatregelen ‘t Stoepje bakkers op de markt

Geplaatst op: 18 maart 2020

Maatregelen ‘t Stoepje bakkers op de markt

Wij willen natuurlijk graag dat de markten door blijven gaan en dat jullie bij ’t Stoepje kunnen blijven kopen. Omdat wij de risico’s en verdere verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk willen voorkomen hebben onze ondernemers de volgende maatregelen van het RIVM getroffen