De geschiedenis van ‘t Stoepje
Geplaatst op: 05 sep. 2022

De geschiedenis van ‘t Stoepje

Anno 2022 is Bakkerij ’t Stoepje de bekendste en grootste leverancier van brood, koek en banket in Nederland. Je vindt ’t Stoepje op meer dan 600 Nederlandse markten. Het is moeilijk te geloven dat dit succesverhaal ooit begon bij een kleine bakkerij in Spakenburg! Jan de Graaf (65), die Bakkerij ’t Stoepje in 1979 oprichtte en inmiddels met pensioen is, was er al die tijd bij. Hij vertelt hoe ’t Stoepje uitgroeide tot de grootste marktbakker van Nederland. 

Hoe rolde jij de wereld van brood, koek en banket in?

“Ik was kind aan huis in de bakkerij van mijn grootvader, Bakkerij De Graaf in Spakenburg. Op mijn twaalfde mocht ik voor het eerst mee naar de markt. Ik vond het meteen fantastisch! Toen ik in 1972 van school kwam, ging ik vijf dagen per week met producten van de bakkerij naar de markt. 

Die bakkerij was inmiddels overgenomen door een grote partij, dus ik verkocht in eerste instantie alleen producten die ook in de supermarkt lagen. Tot ik in 1979 Bakkerij Peter Duijst kon overnemen. In de volksmond werd deze bakkerij '’t Stoepje' genoemd, vanwege de treden voor de ingang. Die naam hebben we gehouden. Vonden we leuk, er waren al genoeg De Graaf-bakkerijen.”             
Wat veranderde er toen je Bakkerij ’t Stoepje overnam?
“We creëerden direct specifieke specialiteiten. Die deden het erg goed in de verkoop. Dat deed in Spakenburg al snel de ronde. Het stikt daar van de marktkooplui, en die waren erg geïnteresseerd. We kregen steeds meer klanten die onze specialiteiten wilden kopen. 

Binnen een jaar openden we een tweede bakkerij, zodat we meer producten konden maken. Steeds meer marktkooplui haalden hun producten bij ons. Het logo van onze winkel, in de huiskleuren geel en zwart, kwam ook op de verpakkingen van onze producten, en later ook in reclame-uitingen en op de vrachtwagens. Stapje voor stapje werd het een franchiseformule.”

Had je verwacht dat je onderneming zo groot zou worden?

“Nee, absoluut niet. Ik onderschatte dat, en dat deed iedereen. Dat is ook een van de redenen dat we zo groot zijn geworden, denk ik. We zijn altijd heel low profile geweest. Dat kwam mede door de naam, iedereen dacht dat het een familiebedrijfje was. 

Ik koop mijn brood bijvoorbeeld bij ’t Stoepje in Wormerveer. Dat klinkt niet bepaald als een grote supermarkt of een multinational. De concurrentie gaf ons geen aandacht, zo konden we makkelijk doorgroeien. Ons marktaandeel komt uit elk klein hoekje van Nederland. Als je al die kleine beetjes bij elkaar optelt, is het enorm.”

Hoe verklaar je het succes van ’t Stoepje?

“Ik denk dat het komt door de herkenning, en het een-op-eencontact. De marktkoopman staat bijvoorbeeld één keer per week in Boekel, maar hij herkent jou. Hij vindt het leuk om een praatje te maken. Over het weer, over je nieuwe kapsel, over je dochter die al zo groot wordt. Kom je een week later terug, dan gaat het gesprek weer verder. Dat heb je in de Albert Heijn niet, soms moet je al blij zijn als de caissière iets zegt. Ondanks de grootte heeft ’t Stoepje altijd het familiegevoel gehouden. Wij zijn de marktbakker in Soest, Coevorden, Vught en Oudewater. Niet de keten uit Spakenburg.
                    
Dat persoonlijke contact zorgt er ook voor dat het assortiment van ’t Stoepje altijd up-to-date is.
De marktkoopman spreekt zijn klanten elke dag op de markt. Aan het eind van de dag komt hij terug in de bakkerij in Spakenburg en deelt hij zijn ervaringen en bevindingen. Dan wordt duidelijk of een Krentenbrood te groot of te klein is, of dat een product te nat of te droog is. Zo wordt er eigenlijk elke dag marktonderzoek gedaan.” 

Hoe kijk je naar de toekomst van ’t Stoepje?

“Ik zie de toekomst zeer rooskleurig tegemoet. Uiteraard vind ik het leuk om mee te denken en te adviseren, maar sturen doe ik niet meer. Dat hoeft ook niet, degenen die het bedrijf nu aansturen doen het hartstikke goed. Iedere generatie doet het anders. Ik vind het een hele goede zaak dat er momenteel weer veel oog is voor de markt. In iedere uithoek van de wereld gaan mensen naar de markt. Arm en rijk. De markt is de basis van alles, en dat zal ook zo blijven. Ik ben dus heel enthousiast over de toekomst.” 

Meer weten over hoe ’t Stoepje is ontstaan? Bekijk dan ook onze historie in een minuut.
 

 

 

Meer nieuws

Borrel time met ’t Stoepje!

Geplaatst op: 18 augustus 2021

Borrel time met ’t Stoepje!

Heb je nog vakantie? Of verlang je alweer naar de volgende zomerperiode? Dan is een borrel met de lekkerste stokbroden van ’t Stoepje onmisbaar!

Maatregelen ‘t Stoepje bakkers op de markt

Geplaatst op: 18 maart 2020

Maatregelen ‘t Stoepje bakkers op de markt

Wij willen natuurlijk graag dat de markten door blijven gaan en dat jullie bij ’t Stoepje kunnen blijven kopen. Omdat wij de risico’s en verdere verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk willen voorkomen hebben onze ondernemers de volgende maatregelen van het RIVM getroffen

De lekkerste tijd is weer aangebroken!

Geplaatst op: 19 september 2021

De lekkerste tijd is weer aangebroken!

De lekkerste tijd is weer aangebroken! En dat betekent: let’s go speculaas. Zeg nou eerlijk, heb jij speculaas de afgelopen maanden ook niet ontzettend gemist?

Wij zijn voor het 3e jaar op rij de trotse winnaar!

Geplaatst op: 15 maart 2022

Wij zijn voor het 3e jaar op rij de trotse winnaar!

Wij mochten dit jaar voor de derde keer een prachtige prijs in ontvangst nemen: de Foodservice Award, in de categorie Marktkramen.

Nieuw in het assortiment: Koeckebackers!

Geplaatst op: 22 maart 2019

Nieuw in het assortiment: Koeckebackers!

Deze koecken worden met liefde gemaakt op basis van speltbloem/kamut en roomboter. Deze koecken verrassen je met de nieuwste smaakcombinaties. Door deze koeck te kopen laat jij, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer bouwen aan een nieuwe toekomst.

Kerst, het moment om even echt te genieten!

Geplaatst op: 09 december 2021

Kerst, het moment om even echt te genieten!

Genieten met Kerst? Dat kan gemakkelijk met ons overheerlijke kerstassortiment!

NIEUW! Oathie Haver Crackers en Mueslibollen

Geplaatst op: 22 januari 2021

NIEUW! Oathie Haver Crackers en Mueslibollen

Op zoek naar een ‘lichte’ en gezonde snack die ook nog eens een lekkere bite heeft? Dan hebben wij die voor jou gevonden!

Uitleg gezond volkorenbrood

Geplaatst op: 21 februari 2020

Uitleg gezond volkorenbrood

Het verschil tussen volkorenbrood en andere soorten brood, is dat volkorenbrood gemaakt is van de héle graankorrel, terwijl dit bij andere broden maar deels is. Wanneer je de hele graankorrel gebruikt, bevat het alle voedingsstoffen die goed zijn voor onze gezondheid.

Moederdag toppers

Geplaatst op: 23 april 2021

Moederdag toppers

Wil je meer inspiratie om je moeder even goed te verwennen? Wij hebben de lekkerste Moederdag producten voor je op een rijtje gezet.

5 weetjes over onze Kaas Uienkruier

Geplaatst op: 15 mei 2022

5 weetjes over onze Kaas Uienkruier

Een overheerlijke, luchtige ciabattabodem, rijkelijk bestrooid met de lekkerste kaas en alleen de beste verse uien. De Kaas Uienkruier is ’t lekkerst als hij kort is opgewarmd in de oven of op de barbecue.

Ken jij al onze heerlijke slofjes al?

Geplaatst op: 19 augustus 2021

Ken jij al onze heerlijke slofjes al?

Wist jij dat Bakkerij 't Stoepje veel verschillende smaken slofjes heeft? Die heb je vast nog niet allemaal geproefd!

Ons glutenvrije assortiment

Geplaatst op: 17 juni 2022

Ons glutenvrije assortiment

Speciaal voor jou hebben we glutenvrije producten aan ons assortiment toegevoegd. Van brood tot koekjes, net zo lekker en goed!

't Stoepje kleurt oranje!

Geplaatst op: 11 juni 2021

't Stoepje kleurt oranje!

Hup Holland Hup! Het is eindelijk zover, het EK is van start gegaan! En bij ’t Stoepje kleurt dan natuurlijk alles oranje.

Vader, moeder en zoon Koelewijn staan samen op de markt

Geplaatst op: 30 juni 2022

Vader, moeder en zoon Koelewijn staan samen op de markt

Onze marktondernemers Walter, Marja en Patrick Koelewijn zijn niet te missen. Lees hier waarom

Met deze zoetigheden maak jij van jouw Paasweekend echt een feestje!

Geplaatst op: 05 april 2022

Met deze zoetigheden maak jij van jouw Paasweekend echt een feestje!

Elke dag is een feestje, maar met Pasen helemaal! En wat hoort er bij een feestje? Juist, zoetigheid. Bij ‘t Stoepje hebben we veel Paaslekkers, voor op de Paastafel of als tussendoortje!

Een kijkje in de bakkerij van ’t Stoepje

Geplaatst op: 10 februari 2022

Een kijkje in de bakkerij van ’t Stoepje

Een kijkje in de bakkerij van t Stoepje? Bij ’t Stoepje maken we onze producten dagelijks vers en met de hand, in één van de twee eigen bakkerijen in Spakenburg.

Onze nieuwe Paas producten

Geplaatst op: 05 maart 2021

Onze nieuwe Paas producten

Pasen staat weer voor de deur. Dat betekent dat we bij Bakkerij ‘t Stoepje weer de lekkerste producten voor jou klaar hebben liggen.

De Focaccia Caprese

Geplaatst op: 07 januari 2021

De Focaccia Caprese

Heb je ze al geproefd? De lekkerste Focaccia Caprese? Een typisch Italiaans platbrood: focaccia. Het is een rechthoekig luxebrood dat heerlijk op smaak is gebracht.

5 weetjes over onze Roomboter Gevulde Koek

Geplaatst op: 08 april 2022

5 weetjes over onze Roomboter Gevulde Koek

De Roomboter Gevulde Koek van Bakkerij 't Stoepje wordt op een ambachtelijke wijze gemaakt en dat proef je meteen. Licht krokant vanbuiten en boordevol smeuïge banketspijs vanbinnen is deze klassieker een favoriet van jong en oud.

Een dag op pad met Jan Koelewijn

Geplaatst op: 01 november 2021

Een dag op pad met Jan Koelewijn

Zo ziet een gemiddelde werkdag eruit voor Stoepje-bakker Jan Koelewijn. Ja, hij staat echt zo vroeg op!