Geen mensenhaar in brood van Bakkerij ’t Stoepje

Geen mensenhaar in brood van Bakkerij ’t Stoepje


Vanavond zal de uitzending van KRO’S Keuringsdienst van Waarde gaan over de stof L-cysteïne (E920) in brood. Deze stof is een meelverbetermiddel dat in een aantal van onze producten aanwezig is. Het programma onderzoekt of deze stof uit mensenharen wordt gemaakt. Bakkerij ’t Stoepje maakt alleen gebruik van L-cysteïne (E920) afkomstig uit plantaardige ingrediënten.

Een aantal vragen en antwoorden op een rijtje over L-cysteïne (E920):

1. Mag L-cysteïne worden gemaakt van mensenhaar?
Nee, dit is bij wet verboden. Het is niet toegestaan om eiwitten uit mensenharen te gebruiken in brood, dit is besloten door de Europese Commissie. Bakkerij ’t Stoepje maakt alleen gebruik van L-cysteïne (E920) afkomstig uit plantaardige ingrediënten.

2. Wat is L-cysteïne en waarvoor wordt het gebruikt in brood?
L-cysteïne is een aminozuur (een bouwstof van eiwitten) en komt van nature voor in grassen en granen. Daarnaast kan extra L-cysteïne in het bakproces helpen om het brood een luchtige structuur te geven. Het eindproduct (het brood) verandert er niet door, maar het proces van luchtig maken kan hierdoor geholpen worden.

3. Waarom staat L-cysteïne niet op de ingrediëntenlijst?
L-cysteïne fungeert in het productieproces van brood niet als ingrediënt, maar als technische hulpstof en hoeft daarom niet op de ingrediëntenlijst geplaatst te worden. Het verschil tussen een ingrediënt en een technische hulpstof is dat een ingrediënt een rol in het uiteindelijke product vervult en een technische hulpstof een rol vervult in de bereiding.

Voor verdere vragen over deze kwestie kunt u contact opnemen met onze klantenservice: 08000222627

Via http://www.nbc.nl/nieuws/geen-mensenhaar-nederlands-brood leest u het officiële persbericht van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).

 

wk6 extra nieuws