Het is weer tijd voor speculaas!

Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. In november is Sinterklaas weer in het land. Maar bij Bakkerij ’t Stoepje kun je nu al genieten van heerlijke versnaperingen. 

 

In ons assortiment vind je kruidnootjes, speculaasjes, speculaasbrokken en overheerlijke speculaaspencees! Heerlijk voor thuis met een kopje thee, tijdens de frisse herfstdagen.

 

Wist je de speculaas uit de tijd komt van de Verenigde Oost-Indische Compagne (VOC)? De schepen van de VOC namen allerlei goederen mee naar Nederland. Koffie, peper en verschillende kruiden en specerijen bijvoorbeeld. Deze goederen waren erg kostbaar omdat ze zo bijzonder waren voor de Nederlanders. De uitdrukking ‘peperduur’ komt bijvoorbeeld uit deze tijd.

 

Met deze kruiden (tegenwoordig noemen we dit speculaaskruiden) maakten de bakkers een nieuw soort koek: speculaas. Lange tijd was speculaas echt bijzonder. Het werd alleen gebakken in de tijd rond Sinterklaas en Kerst. Bakkers maakten hun speculaas zo lekker en mooi als ze konden.

 

En wist u dat de uitdrukking ‘iemand versieren’ met speculaas te maken heeft? Vroeger versierde een jongen een speculaaspop met bijvoorbeeld noten en glazuur. Deze gaf hij dan aan het meisje waar hij verliefd op was. Als het meisje de speculaaspop accepteerde, waren de gevoelens wederzijds.

 

 

wk37 nieuws 01