Fries Suikerbrood, zoals Suikerbrood hoort te zijn!

Het Fries Suikerbrood of, zoals de Friezen het zelf noemen: Fryske sûkerbôle, werd cadeau gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje (krentencake bij een jongetje).

 

Het brood is in de loop der jaren veranderd van een rondbrood naar een rechthoekig busbrood. Het Fries Suikerbrood van Bakkerij ’t Stoepje zit vol suiker en een vleugjes kaneel! Het suikerbrood is lekker klef en blijft dagenlang smeuïg.


Belegsuggesties:
- met boter en gemberjam
- dunne sneetjes geroosterd met kaneelijs als toetje
- lekker als wentelteefjes met appelcompote
- geroosterd met crème fraîche en chocoladevlokken
- met verse rood fruit compote

Recept: wentelteefjes van Fries Suikerbrood
In diep bord ei, vanillesuiker, kaneelpoeder en melk loskloppen. Sneetjes suikerbrood één voor één door eimengsel wentelen en op elkaar in ander diep bord leggen. Rest van eimengsel over broodstapel schenken. Laten intrekken totdat alle sneetjes doorweekt zijn.

In grote koekenpan helft van boter verhitten en helft van sneetjes brood in ca. 5minuten goudbruin bakken, halverwege voorzichtig keren. Wentelteefjes uit pan nemen en op (warm) bord leggen. Rest van boter verhitten en op dezelfde manier rest van wentelteefjes bakken. Serveren met kaneelpoeder.

Ingrediënten
- Een suikerbrood van het stoepje in vrij dikke plakken snijden
40 g boter of margarine
1 ei
2 zakjes vanillesuiker
1 tl kaneelpoeder
2 1/2 dl melk

 

 

fries-suikerbrood.jpg